Banner
menu
     
Beiaard Roermond

 

De beiaard en het beeldenspel - ontstaan als burgerinitiatief - vormen de kroon op het stadhuis. De 49 klokken tellende beiaard en het daarop ronddraaiende beeldenspel zijn door burgers en bedrijfsleven geschonken aan de stad in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Zij staan symbool voor het historisch en stedelijk karakter van Roermond. In 1992 is de Stichting Stadsbeiaard Roermond opgericht met als doel de beiaard te onderhouden en wekelijks te laten bespelen, en festiviteiten rond de beiaard te organiseren. Daarvoor is een fonds gevormd bij het afscheid van mr. Jan Daniels als burgemeester van Roermond. Dit fonds wordt gevoed door talrijke donaties van burgers en bedrijfsleven.

 


Mini-optreden voor burgemeester

minioptredenMet een mini-optreden heeft beiaardier Rosemarie Seuntiëns de Roermondse burgemeester Yolanda Hoogtanders kennis laten maken met het carillon. Bij dit concertje in de top van het stadhuis, op maandag 8 januari, was ook voorzitter Leon Lokkart van de Stichting Stadsbeiaard aanwezig.


Foto: privé-collectie Lokkart.


Beiaardier eert mgr. Harrie Smeets

Als eerbetoon aan de pas overleden oud-bisschop mgr. Harrie Smeets, zal beiaardier Rosemarie Seuntiëns zaterdag 6 januari vanaf 9:30 uur het carillon van het stadhuis bespelen, voorafgaand aan de uitvaartdienst in de kathedraal. De beiaardier, die een goed persoonlijk contact had met Harrie Smeets, speelt onder andere het Piu Jesu van Gabriël Fauré, het Ave Maria van J.S. Bachs, het Largo van Händel en een stuk uit Dido en Aeneas van Purcell.

bisschopOm 10.30 uur begint de uitvaartmis en even eerder - vanaf 10.10 uur - zal een plechtige stoet naar de kathedraal komen vanuit de Caroluskapel door de Swalmerstraat, terwijl de grote klokken van de kathedraal zullen luiden. Na afloop van de dienst zal er eenzelfde stoet zijn, nu in omgekeerde richting. Mgr. Smeets wordt later bijgezet in de bisschopskapel op D’n Aje Kirkhoaf in de wijk Kapel in ’t Zand. L1 zal televisie-opnames verzorgen van de uitvaartdag.

BIJ DE FOTO:
Harrie Smeets tijdens een ontmoeting met erevoorzitter van de Stichting Stadsbeiaard Jan Daniels, in de periode dat Harrie Smeets nog deken was.
Foto: René Roosjen


Zilveren beiaards uitgereikt

Bij hun afscheid van de Stichting Stadsbeiaard zijn oud-voorzitter Piet Schoenmakers en oud-penningmeester Henny van Hooff onderscheiden met de Zilveren beiaard. Ze kregen de sculptuur uit handen van voorzitter Leon Lokkart tijdens een feestelijke bijeenkomst in Kasteeltje Hattem, woensdag 17 mei.

Beiden hebben een lange staat van dienst. Piet Schoenmakers heeft vanaf 2011 het voorzitterschap op zich genomen. Henny van Hooff was vanaf de oprichting van de stichting in 1992 actief als penningmeester.
Eerder hebben erevoorzitter van de Stichting Stadsbeiaard Jan Daniels en erebestuurslid Hans Cremers deze onderscheiding ontvangen. Piet Schoenmakers is opgevolgd door Leon Lokkart, Henny van Hooff door Ruud Schulpen.

Zilveren beiaard mei 2023 Zilveren beiaard mei 2023
Henny van Hooff en Piet Schoenmakers hebben
de Zilveren beiaard ontvangen uit handen
van voorzitter Leon Lokkart.
Erevoorzitter Jan Daniels viert het afscheid mee van Piet Schoenmakers en Henny van Hooff als bestuursleden van de Stichting Stadsbeiaard.
   
Zilveren beiaard mei 2023







Foto's: René Roosjen
Loco-burgemeester Dirk Franssen in gesprek met de scheidende bestuursleden.  

Stadsbeiaardier speelt in Washington

De Roermondse stadsbeiaardier Rosemarie Seuntiëns heeft de eer om met collega Edward Nassor uit de Verenigde Staten een concert te geven in Washington. Het is tweejaarlijkse Freedom Concert op het Netherlands Carillon in Arlington dat dit jaar plaatsvindt op 10 mei van 16:00 tot 18:00 uur.
Beiaardiers Edward Nassor en Rosemarie Seuntiëns spelen het unieke 127 meter hoge, 53 klokken tellende muzikale monument en de Washington School of Ballet treedt op.
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet zal een toespraak houden over het belang van het vieren van vrijheid.


Burgemeesters feliciteren erevoorzitter Daniels

Verjaardag-DanielsVoor de viering van de 96-verjaardag van erevoorzitter Jan Daniels kwamen zijn collegae oud-burgemeesters en wnd. burgemeester Onno Hoes hem feliciteren. Op de eerste lentedag kreeg Jan Daniels bezoek van Peter Cammaert, Herman Kaiser, Onno Hoes (wnd) en Henk van Beers (op de foto vlnr.). Ze kwamen naar het Prinsenhof in Roermond waar Jan Daniels woont. Een feesttaart was er van de gemeente Roermond. De bloemen waren van de Stichting Stadsbeiaard.
Foto: Leon Lokkart


Nieuwe voorzitter en penningmeester bij Stichting Stadsbeiaard

Stichting Stadsbeiaard heeft Leon Lokkart tot nieuwe voorzitter gekozen en Ruud Schulpen tot penningmeester. Zij volgen respectievelijk Piet Schoenmakers en Henny van Hooff op die beiden een lange staat van dienst hebben bij de stichting.

Voorzitter Leon Lokkart is eigenaar en oprichter van ConsulSync en is werkzaam als consultant en docent op het gebied van organisatie-, en managementvraagstukken in diverse sectoren. Penningmeester Ruud Schulpen werkt als financieel controller in een internationaal opererend farmaceutisch bedrijf.
Bij de bestuursvergaderingen van de stichting is het college van B en W van de gemeente Roermond vertegenwoordigd door wethouder Dirk Franssen.
Binnenkort volgt een officieel afscheid van de scheidende bestuursleden. Piet Schoenmakers heeft vanaf 2011 het voorzitterschap op zich genomen. Henny van Hooff was vanaf de oprichting van de stichting in 1992 actief als penningmeester.


Hazes op beiaard

De crew van de musical van André Hazes: ‘Zij gelooft in mij’ was onlangs te gast in Eindhoven. Daar werd de cast getrakteerd op een optreden van stadsbeiaardier Rosemarie Seuntiëns, ook onze beiaardier. De video staat HIER.


Verborgen plekje Roermond

Elke plaats heeft wel een verborgen plekje. L1-verslaggevers laten hun favoriete verborgen plekje in hun eigen woonplaats zien. Suna Soysuren neemt ons mee naar het torentje op het stadhuis van Roermond. Bekend van het carillon en de beelden. Hoe ziet het daar binnen uit?


Beiaard stadhuis op cd

CDDe beiaard van het stadhuis in Roermond is te beluisteren op een onlangs uitgebracht CD van Bob van Asperen, wereldwijd bekend specialist voor Oude Muziek. Voor het label Aeolus heeft Bob van Asperen de ‘Suittes voor ’t Clavier’ (Reijnold Popma van Oevering) uit circa 1710 opgenomen. Het slot van de opnamen is ‘Het Sneker klok spel’ (1713), een bespeling van de Roermondse beiaard. Vier suites zijn uitvoeringen op harpsichord; voor twee suites bespeelt Van Asperen het orgel van de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden.


Klokkenspel Chinese muziek

De komst van steeds meer Chinezen naar Roermond heeft beiaardier Rosemarie Seuntiëns in de verleiding gebracht om ook Chinese muziek op haar repertoire te zetten. Op de Markt zijn ook de klanken te horen van een dragon song die Chinezen helemaal als muziek in de oren klinkt. Film: Ard Veldtwerk


Logo


ANBI
De Belastingdienst merkt de Stichting Stadsbeiaard Roermond aan als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).


Oudere nieuwsberichten

staan HIER


In de juni uitgave 2015 van City Life een artikel over de Stadsbeiaard. Klik HIER om het artikel te bekijken.


Sponsors:

Designer Outlet Roermond

Rockwool

Smurfit Kappa

Baat
BIZ


Andere begunstigers:

Anatech BV

ARS Printmedia

Boom Boekhandel

Ophey Schilders BV

Phitma Beheer BV

Restaurant Oolderhof
Solvay Chemie BV

Victor Adams Beheer BV
VOF Hinzen Martens

 
 

© STICHTING STADSBEIAARD ROERMOND.